Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

"Λύκειο Ελληνίδων: 1911 - 2014. Η συμβολή του στην Ελλάδα και σ" όλο τον κόσμο"

«Λύκειο Ελληνίδων: 1911 – 2014. Η συμβολή του στην Ελλάδα και σ” όλο τον κόσμο»


Το «Λύκειο Ελληνίδων» παράρτημα Γιαννιτσών διοργάνωσε το μεσημέρι της Κυριακής 19 Οκτωβρίου, μία πολύ όμορφη εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πέλλας.

Εισηγήτρια η επιστημονική συνεργάτιδα του Ιστορικού Αρχείου του Λυκείου των Ελληνίδων, Άννα Μικροπούλου, η οποία ανέπτυξε το θέμα «Λύκειο Ελληνίδων: 1911 – 2014. Η συμβολή του στην αλληλεγγύη των γυναικών και στη διάδοση των ελληνικών παραδόσεων στην Ελλάδα και σ” όλο τον κόσμο».

Το τέλος του 19ου αιώνα, όπως ανέφερε η κ. Μικροπούλου, σηματοδοτούσε μια μεταβατική εποχή που διαπλάθει και γεννά έναν νέο γυναικείο τύπο.Μια γυναίκα δεν δίστασε να γίνει σε δύσκολες εποχές πρωτοπόρος.Tο Λύκειον των Eλληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Kαλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, η οποία με τη μαχητική της αρθρογραφία από τις στήλες της «Εφημερίδας των Kυριών» χάραξε καινούργιους δρόμους για τις γυναίκες, μιλώντας πρώτη για το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία, για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια. Παράλληλα, το Λύκειο των


Eλληνίδων τάχθηκε ενάντια στην «ξενομανία» της εποχής, προβάλλοντας την ελληνική παράδοση, νεότερη και παλαιότερη, και τονίζοντας την αισθητική, εθνική και κοινωνική της αξία.

Σιγά σιγά πολλές γυναίκες την ακολουθούν μια επανάσταση γεννιέται. Είναι μια γυναίκα με επαναστατική ιδιοσυγκρασία και με μια διάνοια διαυγέστατη που όμως δεν διοχέτευσε την ενέργειά της σε επαναστάσεις κι αιματηρούς πολέμους. Ολόψυχα ανύψωσε την γυναίκα και την έθεσε ως ίση προς ίσον με το «ισχυρό φύλο». Δεν σταματά να ιδρύει ποικίλα φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά γυναικεία σωματεία κάποια από τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν και να εξελλίσσονται έως τις ημέρες μας. Μεταξύ άλλων και το σωματείο της χώρας μας το «Λύκειον των Ελληνίδων» στα 1911.

Ένα σωματείο που δρά και επιδρά ως σήμερα τόσο στην διατήρηση των ελληνικών ηθών, εθίμων και παραδόσεων και ακόμη ακόμη συμβάλει με ομιλίες και διαλέξεις στην εξύψωση της Ελληνίδας γυναίκας αυτό καθαυτό το πρώτιστο μέλημα της Καλλιρόης Παρρέν.


Χ.Π.


DSC01723



"Λύκειο Ελληνίδων: 1911 - 2014. Η συμβολή του στην Ελλάδα και σ" όλο τον κόσμο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου