Κανέλα… ίσον γλυκιά, ζεστή ευωδιά
Τι θα ήταν τα μελομακάρονα χωρίς το κανελογαρίφαλο; Θα υπήρχαν τα… μπικοτάκια κανέλας; Πώς θα τρώγαμε το ρυζόγαλο και τις κρέμες χωρίς μπόλικη κανελίτσα; Και τι θα ήταν τα σιροπιαστά μας χωρίς το μυρωδάτο και κανελάτο σιρόπι τους;
Εκτός από τις κλασικές της χρήσεις, είμαι εδώ για να σας προτείνω μερικές ακόμα ιδιαίτερες ιδέες για να απολαύσετε το θεϊκό άρωμα της κανέλας στο έπακρο!
Τι προσέχω στην αγορά
• Αγοράζω τόσο τα ξυλάκια όσο και τη σκόνη, καθώς τρίβεται λιγάκι δύσκολα και η καυτερή γεύση της απαιτεί τη σκόνη όσο πιο λεπτή σαν πούδρα γίνεται.
• Προτιμώ να την αγοράζω από μπαχαράδικα, χύμα, για να ελέγχω το άρωμα και την κατάστασή της, ιδίως τα ξυλάκια.
Στο ντουλάπι
• Σκόνη και ξυλάκια φυλάγονται σε γυάλινα βαζάκια, καλά κλεισμένα, για έως και 2 χρόνια.
• Τα φυλάσσω σε ντουλάπι σκοτεινό, μακριά από υγρασία αλλά και πηγές θερμότητας, π.χ. καλοριφέρ ή παράθυρο που το χτυπά ο ήλιος.
Πως χρησιμοποιώ τα ξυλάκια…
• Σε όλα σχεδόν τα σιρόπια (για μπακλαβά, ραβανί, σαραγλάκια κ.ά.)
• Σε μείγματα με κρασί στο οποίο βράζω φρούτα (π.χ. κυδώνια, μήκα και αχλάδια)
• Σε όλες τις σάλτσες ντομάτας
• Σε κοκκινιστά κατσαρόλας με κρέας ή κοτόπουλο
• Σε αναρίθμητα γλυκίσματα
• Για να αρωματίσω ξίδι
• Στα σπιτικά μου λικέρ, ιδιαίτερα στο λικέρ βύσσινο και πορτοκάλι
• Σε κόκκινο κρασί (γλυκό ή ξηρό) που θα ζεστάνω για ένα ζεστό καλωσόρισμα ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ
…και πως τη σκόνη κανέλας
• Για να πασπαλίσω κρέμες με βάση τη βανίλια και το γάλα, όπως το ρυζόγαλο, την καστάρντ ή την κρεμ μπρουλέ
• Στις αγαπημένες μου τάρτες με χειμωνιάτικα φρούτα
• Στα περισσότερα ωμά ή καβουρδισμένα μείγματα μαχαρικών (όπως το γκαραάμ μασαλά)
• Στον πουρέ καρότου, μαζί με πορτοκάλι
• Στην βελουτέ καροτόσουπα
• Στα περισσότερα γιορτινά γλυκά, όπως μελομακάρονα, λουκουμάδες, τηγανίτες, φοινίκια
• Για να σερβίρω φέτες ωμού μήλου, μαζί με μέλι
Κανέλα... ίσον γλυκιά, ζεστή ευωδιά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου