Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Κανέλα... ίσον γλυκιά, ζεστή ευωδιά

Κανέλα… ίσον γλυκιά, ζεστή ευωδιά


Τι θα ήταν τα μελομακάρονα χωρίς το κανελογαρίφαλο; Θα υπήρχαν τα… μπικοτάκια κανέλας; Πώς θα τρώγαμε το ρυζόγαλο και τις κρέμες χωρίς μπόλικη κανελίτσα; Και τι θα ήταν τα σιροπιαστά μας χωρίς το μυρωδάτο και κανελάτο σιρόπι τους;


Εκτός από τις κλασικές της χρήσεις, είμαι εδώ για να σας προτείνω μερικές ακόμα ιδιαίτερες ιδέες για να απολαύσετε το θεϊκό άρωμα της κανέλας στο έπακρο!


Τι προσέχω στην αγορά

• Αγοράζω τόσο τα ξυλάκια όσο και τη σκόνη, καθώς τρίβεται λιγάκι δύσκολα και η καυτερή γεύση της απαιτεί τη σκόνη όσο πιο λεπτή σαν πούδρα γίνεται.

• Προτιμώ να την αγοράζω από μπαχαράδικα, χύμα, για να ελέγχω το άρωμα και την κατάστασή της, ιδίως τα ξυλάκια.

Στο ντουλάπι

• Σκόνη και ξυλάκια φυλάγονται σε γυάλινα βαζάκια, καλά κλεισμένα, για έως και 2 χρόνια.

• Τα φυλάσσω σε ντουλάπι σκοτεινό, μακριά από υγρασία αλλά και πηγές θερμότητας, π.χ. καλοριφέρ ή παράθυρο που το χτυπά ο ήλιος.


Πως χρησιμοποιώ τα ξυλάκια…

• Σε όλα σχεδόν τα σιρόπια (για μπακλαβά, ραβανί, σαραγλάκια κ.ά.)

• Σε μείγματα με κρασί στο οποίο βράζω φρούτα (π.χ. κυδώνια, μήκα και αχλάδια)

• Σε όλες τις σάλτσες ντομάτας

• Σε κοκκινιστά κατσαρόλας με κρέας ή κοτόπουλο

• Σε αναρίθμητα γλυκίσματα

• Για να αρωματίσω ξίδι

• Στα σπιτικά μου λικέρ, ιδιαίτερα στο λικέρ βύσσινο και πορτοκάλι

• Σε κόκκινο κρασί (γλυκό ή ξηρό) που θα ζεστάνω για ένα ζεστό καλωσόρισμα ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ

…και πως τη σκόνη κανέλας

• Για να πασπαλίσω κρέμες με βάση τη βανίλια και το γάλα, όπως το ρυζόγαλο, την καστάρντ ή την κρεμ μπρουλέ

• Στις αγαπημένες μου τάρτες με χειμωνιάτικα φρούτα

• Στα περισσότερα ωμά ή καβουρδισμένα μείγματα μαχαρικών (όπως το γκαραάμ μασαλά)

• Στον πουρέ καρότου, μαζί με πορτοκάλι

• Στην βελουτέ καροτόσουπα

• Στα περισσότερα γιορτινά γλυκά, όπως μελομακάρονα, λουκουμάδες, τηγανίτες, φοινίκια

• Για να σερβίρω φέτες ωμού μήλου, μαζί με μέλι



Κανέλα... ίσον γλυκιά, ζεστή ευωδιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου