Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Το "ΠΟΤΑΜΙ" ήρθε στην Έδεσσα - Παρουσίαση των 21 θέσεων του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη

Το «ΠΟΤΑΜΙ» ήρθε στην Έδεσσα - Παρουσίαση των 21 θέσεων του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη


Το «Ποτάμι» βρέθηκε στην Έδεσσα το απόγευμα της Δευτέρας 27 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Έδεσσας με τον Ευρωβουλευτή Μίλτο Κύρκο και την υποψήφια Ευρωβουλευτή Χριστίνα Ταχιάου, προκειμένου να αναλύσουν τις 21 θέσεις του κεντρώου κόμματος, που «θα επουλώσουν τα τραύματα της χώρας» όπως ειπώθηκε.


Ο κόσμος που παραβρέθηκε σχετικά λιγοστός, όμως κατατέθηκαν προτάσεις από τους ομιλητές και ερωτήσεις από τους παρεβρισκόμενους, οπότε και έγινε ένας γόνιμος διάλογος. Αν αυτές είναι ρεαλιστικές, θα δοκιμαστούν στον δημόσιο διάλογο το προσεχές διάστημα, σε μια ατμόσφαιρα προφανώς όχι καταγγελίας, αλλά σαφούς αποστασιοποίησης από το παλαιό πολιτικό σύστημα.

Εισηγητής ο Ιάκωβος Θεοδόσης, ο οποίος αναφερόμενος στην προεδρική εκλογή σημείωσε ότι στο «Ποτάμι» «θα προτείνουμε τους άξιους, τους καινοτόμους, τους κοσμοπολίτες, τους δημιουργούς. Έξω από τις παρασκηνιακές συμφωνίες και τα παζάρια του παλαιοκομματισμού».


DSC01916

Οι δύο ομιλητές, τόνισαν όλα τα σημαντικά σημεία των 21 θέσεων του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, αν και «δεν θα γίνει ποτέ κόμμα» όπως είπαν, εννοώντας πως αποτελείται από ανθρώπους μη επαγγελματίες πολιτκούς.

Η αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος και μάλιστα από αυτή τη Βουλή, δραστική μείωση των μελών της κυβέρνησης, κεντρικό συντονισμό πολιτικών, μόνιμους υφυπουργούς στην παιδεία, την ασφάλιση, την υγεία, το υπουργείο Εξωτερικών, μειώσεις ειδικών συμβούλων και κατάργηση αναπληρωτών.

Όσον αφορά τον εκλογικό νόμο, η πρόταση του «Ποταμιού» είναι να σταματήσει το κυνήγι του σταυρού, να χωριστεί η χώρα σε μικρές Περιφέρειες. Ο πολίτης να έχει δικαίωμα δύο ψήφων. Μια για τον τοπικό του βουλευτή και μια για το συνδυασμό της ευρύτερης Περιφέρειας. Να μπορεί δηλαδή, να ψηφίσει υποψήφιους από δύο διαφορετικά κόμματα.

Ακόμη, συζητήθηκε η μεγάλη «πληγή» της γραφειοκρατίας, και ο κ. Κύρκος υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει Ανεξάρτητη Αρχή Νομοθεσίας που θα αναλάβει τον ρόλο της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, θα συμβουλεύει τη Βουλή για κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και θα διατυπώνει το Τελικό Κείμενο του κάθε νόμου.


DSC01916

Η κύρια πρότασή του «Ποταμιού» στην Υγεία αφορά στην καθιέρωση Εθνικής Ασφάλισης Υγείας, με καθολική κάλυψη για το βασικό «πακέτο» υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.

Οι… Ποταμίσιοι υποστήριξαν πως πρέπει να υπάρξει μείωση της φορολογίας, ενώ για τα κόκκινα δάνεια σημείωσαν ότι αφού δεν μπορεί να υπάρξει διαγραφή για τις επιχειρήσεις να γίνει μετοχοποίηση ώστε να καταστούν βιώσιμες. «Να επιτραπεί το κούρεμα του δανείου κατόπιν κοινής συμφωνίας δανειστή-δανειολήπτη εξωδικαστικά, χωρίς τον κίνδυνο να θεωρηθεί κάτι τέτοιο απιστία» καθώς είναι απαραίτητη η ριζική αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου.

Αναπτύσσοντας το θέμα «Το Ποτάμι στο μέσο του αδιέξοδου δικομματισμού» η κ. Ταχιάου υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση θα είχε προ πολλού καταρρεύσει αν δεν υπήρχε ο φόβος της αντιπολίτευσης. «Όσο και να ακούγεται παράδοξο είναι η αντιπολίτευση με την πολιτική της που κρατά ζωντανή αυτή την κυβέρνηση-παραβλέποντας τις ιδιομορφίες της παθογένειας του ελληνικού πολιτικού συστήματος είδε την κρίση ως ευκαιρία καταγγελίας της οικονομίας της αγοράς, της Ευρώπης και του ευρώ. Η αντιπολίτευση θα είχε από καιρού αποδυναμωθεί εάν δεν είχε απέναντί της μια τόσο αδύναμη κυβέρνηση».

O Mίλτος Κύρκος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «Δεν φιλοδοξούμε να είμαστε οι μόνοι που έχουμε καλές ιδέες. Όμως, δυστυχώς είμαστε από τους λίγους που αναζητούμε τις πρακτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα».

Η Χριστίνα Ταχιάου μιλώντας στη Χριστίνα Παπαδοπούλου, απάντησε στα σχόλια πως το κόμμα του Σ. Θεοδωράκη δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως…’’λαγός’’ του πολιτικού συστήματος: «Δεν μπορούμε να προσπαθούμε κάθε φορά να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Ότι δεν υπάρχουν συμφέροντα, ότι δεν γίναμε για να στηρίξουμε τον Σαμαρά, τον Τσίπρα, ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν είναι ανηψιός της Δάφνης Σημίτη… Εμείς έχουμς τις αρχές που στηρίζουμε και λύσεις για διέξοδο από το Μνημόνιο, όλα αυτά όμως χρειάζονται συναίνεση και την πλειοψηφία που απαιτούν οι περιστάσεις. Έχουμε πολλές νέες προτάσεις και πάνω απ’ όλα πιστεύουμε ότι όλοι μαζί θα σώσουμε τη χώρα, κανείς μόνος του».

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση μη συμφωνίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας: «Κανένας αιφνιδιασμός δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν γίνουν εκλογές. Εμείς δεν ζητάμε να μπούμε απλά σε θέσεις, το ζήτημα είναι να αναλάβουν οι καλύτεροι, η Εθνική Ελλάδος, όπως λέμε εμείς, που αποτελείται από ανθρώπους άξιους να κατορφώσουν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση».



Το "ΠΟΤΑΜΙ" ήρθε στην Έδεσσα - Παρουσίαση των 21 θέσεων του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου