Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ποιοι θα πάρουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης φέτος

Ποιοι θα πάρουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης φέτος


Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που θα λάβουν κατά τη νέα χειμερινή περίοδο (από 15-10-2014 έως 30-4-2015) εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα κυμανθεί από 52,50 έως 1.050 ευρώ.


Στα συν της νέας χειμερινής περιόδου, η μείωση κατά 30% (στα 230 ευρώ το χιλιόλιτρο) του ΕΦΚ, αλλά και η πτωτική πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου (πέριξ των 80 δολαρίων το βαρέλι).

Το πετρέλαιο θέρμανσης «βγήκε» στην αγορά με τιμή λίγο πάνω από το 1 ευρώ, ενώ εάν συνυπολογιστεί και η επιδότηση των 0,35 ευρώ το λίτρο για τα νοικοκυριά που τη δικαιούνται, τότε το κόστος αγοράς διαμορφώνεται γύρω στα 70 λεπτά


Ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα με το υπουργείο Οικονομικών και τους ιδιοκτήτες πρατηρίων να ελπίζουν σε αύξηση των πωλήσεων λόγω της μειωμένης τιμής. Σε κάθε περίπτωση, η επιδότηση των 0,35 ευρώ το λίτρο θα χορηγηθεί σε όσα νοικοκυριά πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά θα καλύπτει περιορισμένες ποσότητες αγορασθέντος πετρελαίου, που θα ποικίλλουν για κάθε νοικοκυριό, καθώς θα εξαρτώνται από τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της κύριας κατοικίας και από την περιοχή στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμένη κατοικία


Δικαίωμα επιδόματος θέρμανσης, επομένως πετρέλαιο (στα 0,80 ευρώ/λίτρο) δικαιούνται όσοι πληρούν τα εξής κριτήρια:


Το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, που πληρούν τα κριτήρια χορήγησης και αφορά αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου μέχρι και 30 Απριλίου κάθε έτους.


Η σχετική αίτηση υποβάλλεται μέχρι 30 Μαΐου κάθε έτους.


Ποσό που ισούται με το 25% του συνολικού δικαιούμενου ποσού του επιδόματος θέρμανσης, προκαταβάλλεται άπαξ ανά περίοδο χορήγησης, κατ’ επιλογή του δικαιούχου, που αποτυπώνεται στην αίτησή του.


Ποια κριτήρια πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι


α. Εισοδηματικά: Εισόδημα 30.000 ευρώ για τον άγαμο Εισόδημα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί (δηλαδή 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά)


β. Περιουσιακά: Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.


Να σημειωθεί πως η επιφάνεια του ακινήτου και η γεωγραφική περιοχή, στην οποία βρίσκεται κάποιος, βάζουν όρια στο ύψος του επιδόματος.


Η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος, αγγίζει τα 120 τετραγωνικά μέτρα.


Σε ό,τι αφορά την ποσότητα διαμορφώνεται ως εξής:


1.Στα 3.000 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Α” ζώνη (Νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας)


2.Από 450 έως 1.800 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στη Β” ζώνη (Νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου)


3.Στα 960 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Γ” Ζώνη (Νομοί Αττικής −εκτός Κυθήρων και Σαρωνικού−, Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας)


Στα 600 λίτρα για τους κατοίκους των νομών που ανήκουν στην Δ” Ζώνη (Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσων, Σάμου, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Ιθάκης)



Ποιοι θα πάρουν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης φέτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου