Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Τι πρέπει να γνωρίζεται για να πάρετε έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ ;

Τι πρέπει να γνωρίζεται για να πάρετε έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ ;


Αναφορικά με τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ, διευκρινίζεται ότι:


Χορήγηση εκπτώσεων και αναστολή πληρωμής φόρου


Έκπτωση 50% του φόρου έχουν όσοι σωρευτικά πληρούν τα παρακάτω

1. Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης χορηγείται έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%) στον φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος.

Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. «Για το έτος 2014, ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα λαμβάνεται το συνολικό καθαρό οικογενειακό εισόδημα, το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2238/1994 και κάθε άλλη συναφή κείμενη διάταξη.


β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας «και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2) και «η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των ογδόντα πέντε χιλιάδων (85.000) ευρώ για τον άγαμο, των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα και

γ) Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.»


Έκπτωση 100% του φόρου έχουν όσοι σωρευτικά πληρούν τα παρακατω

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις «του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), όπως ισχύουν και κάθε άλλη συναφή κείμενη διάταξη, δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. «Για το έτος 2014, ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα λαμβάνεται το συνολικό καθαρό οικογενειακό εισόδημα, το οποίο προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 2238/1994 και κάθε άλλη συναφή κείμενη διάταξη.[7]»

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας «και του είδους του δικαιώματος»[8], δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2),

«γ) [9] ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και»

δ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Οι εκπτώσεις στα κενά, ξενοίκιαστα και στα ημιτελή ακίνητα – Προϋποθέσεις

Όταν θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα για τους ιδιοκτήτες που κατέχουν τα παραπάνω ακίνητα.

Οι εκπτώσεις αυτές θα δοθούν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος. Για να μην υπάρξει σύγχυση παραθέτομε παρακάτω τις βασικές αυτές προϋποθέσεις και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για να μην χάσουν τις παραπάνω εκπτώσεις.


Α. Έκπτωση 20% στα κενά-ξενοίκιστα ακίνητα για το 2014:


Σε ποια κενά ακίνητα θα δοθεί έκπτωση 20%;

Στα κενά ακίνητα για τα δικαιώματα σε κύριους χώρους κατοικιών, μονοκατοικιών, διαμερισμάτων και επαγγελματικών στεγών..


Με ποιες προϋποθέσεις θα πάρει έκπτωση 20% το κενό και μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο το οποίο;

• Πρέπει να είναι αποπερατωμένο

• Να ανήκει σε φυσικό πρόσωπο

• Να μην έχει ηλεκτροδοτηθεί μέσα στο 2013 (1/1/2013-31/12/2013)

• Να υπάρχει, οπωσδήποτε μετρητής στο ακίνητο

• Ο δικαιούχος της έκπτωσης να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος. Επομένως όσοι έχουν ακίνητο στην Ελλάδα και κατοικούν στο εξωτερικό και φορολογούνται για το παγκόσμιο εισόδημά τους στο εξωτερικό (όπου έχουν την φορολογική τους κατοικία) δεν δικαιούνται την έκπτωση 20% για τα κενά αυτά ακίνητα.


Με ποια διαδικασία θα πάρουν την έκπτωση 20% οι δικαιούχοι των κενών ακινήτων; Πρέπει να κάνουν κάποιες ενέργειες;
Όταν αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του TAXIS τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ με την έκπτωση 20% στα παραπάνω ακίνητα Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα εκτυπώσουν τα νέα αυτά εκκαθαριστικά και θα διαπιστώσουν ότι θα έχει γίνει ο συμψηφισμός της πρώτης, αυξημένης, δόσης που κατέβαλαν την 30/9/2014.


Επίσης στην ιστοσελίδα του ΤΑΧΙS θα δουν τις νέες μειωμένες δόσεις του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τα ποσά που θα πρέπει να καταβάλλουν με τις (πέντε υπόλοιπες) δόσεις μέχρι τέλους Φεβρουαρίου 2015.

Οι δικαιούχοι της έκπτωσης αυτής δεν θα υποβάλλουν δικαιολογητικά διότι το Υπουργείο θα χρησιμοποιήσει όλα τά αποθηκευμένα στοιχεία που υπάρχουν στο TAXIS από τις φορολογικές τους δηλώσεις (Ε1,Ε2,Ε9 κλπ) και οι υπολογισμοί θα γίνουν αυτόματα από το Σύστημα.


Τι πρέπει να κάνει ένας δικαιούχος της έκπτωσης 20% σε κενό ακίνητο όταν διαπιστώσει ότι η εφορία δεν του υπολόγισε την έκπτωση αυτή ;

Θα πρέπει να πάει στην εφορία και να ζητήσει να του γίνει η εκκαθάρισή του προσκομίζοντας όμως και τα κατάλληλα δικαιολογητικά


Β. Έκπτωση 60% στα Ημιτελή κτίσματα:

1.Επειδή είναι μη αποπερατωμένα ακίνητα.

2.Επειδή δεν είναι ηλεκτροδοτούμενα (δεν πειράζει εάν έχουν εργοταξιακό ρεύμα)

3.Τα ημιτελή κτίσματα παίρνουν έκπτωση 60% στον κύριο μόνο φόρο του ΕΝ.Φ.Ι.Α ως ημιτελή, όχι όμως και στον Συμπληρωματικό φόρο του ΕΝ.Φ.Ι.Α.

4.Τα κτίρια αυτά για να θεωρηθούν ημιτελή πρέπει να καταχωρούνται σωστά στο Ε9 δηλαδή:

• στην στήλη 10 του πίνακα 1 με τον κωδικό 99

• στην στήλη 32 του πίνακα 1 με τον κωδικό 8




Τι πρέπει να γνωρίζεται για να πάρετε έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου