Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Γαλοπούλα γεμιστή της Έλλης

Γαλοπούλα γεμιστή της Έλλης


Υλικά

1 γαλοπούλα 4 κιλά

300 γρ. κιμά χοιρινό

300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

Τα συκωτάκια της γαλοπούλας

1 ξερό κρεμμύδι

1 φλ.τσαγιού κρασί λευκό

½ φλ.τσαγιού κουκουνάρι

½ χούφτα σταφίδες ξανθιές

10-15 κάστανα

1 φλ.τσαγιού ρύζι Καρολίνα

1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού

2 κύβους κότας

1 κούπα ζεστό νερό

Αλατοπίπερο

φυτίνη με βούτυρο γάλακτος

πατάτες

2 λεμόνια

Ελαιόλαδο


Εκτέλεση

Γέμιση: Σε πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, κομμένο σε ζαράκια. Προσθέτουμε τον κιμά, τα συκωτάκια, σοτάρουμε μέχρι να ασπρίσει ο κιμάς, σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε το κουκουνάρι καβουρντισμένο, τις σταφίδες, τα κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα, το ρύζι πλυμένο, το ξύσμα πορτοκαλιού, 1 κύβο κότας διαλυμένο σε ζεστό νερό και αλατοπιπερώνουμε.


Πλένουμε καλά την γαλόπουλα και την αλείφουμε μέσα-έξω με τα βούτυρα ανακατεμένα, την γεμίζουμε, την ράβουμε, αλατοπιπερώνουμε απέξω, και την τοποθετούμε στην γάστρα ή σε ταψί με μισό ποτήρι νερό και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο τελευταίο ράφι στους 220 βαθμούς για μισή ώρα να πάρει βράσει και ύστερα στους 180 βαθμούς. Αν την βάλουμε στο ταψί σκεπάζουμε την γαλόπουλα με βρεγμένη λαδόκολλα.

Διαλύουμε τον άλλο κύβο σε 4 κούπες ζεστό νερό, προσθέτουμε λίγο Ελαιόλαδο και ανά μίση ώρα βγάζουμε την γαλόπουλα, παίρνουμε μια κουτάλα, την βρέχουμε με τον ζωμό κότας, σκεπάζουμε και την βάζουμε στο φούρνο. Στην γάστρα επειδή κρατάει τα υγρά θέλει λιγότερο νερό.

1 ½ ώρα περίπου μετά καθαρίζουμε τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε, τις ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιών και τα προσθέτουμε στην γαλόπουλα.

Η γαλοπούλα θέλει ψήσιμο τόσες ώρες όσα είναι τα κιλά της.



Γαλοπούλα γεμιστή της Έλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου