Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Βάλτε τα όλα σε τάξη

Βάλτε τα όλα σε τάξη


Πρέπει να έχουμε σε τάξη και μπροστά μας όλα τα απαραίτητα υλικά που απαιτούνται για το χριστουγεννιάτικο μαγείρεμα. Το σημαντικότερο είναι να βρίσκονται μπροστά μας. Πρώτα απ” όλα, καθίστε και επιλέξτε ποιες συνταγές θα ακολουθήσετε για τα γλυκά και τα φαγητά.


Βοηθείστε τον εαυτό σας όταν πρόκειται να μαγειρέψετε, πλένοντας όλα τα ξερά φρούτα (όπως σταφίδες) μόλις τα αγοράζετε. Σκουπίστε τα με καθαρή πετσέτα και διπλώστε τα μέσα σε χαρτί κουζίνας για να τα στεγνώσετε.

Φυλάξτε τα σε αεροστεγή δοχεία.

Αν δίνετε παραγγελία για τα ψώνια σας και σας έρχονται στο σπίτι, σημειώστε στον κατάλογό σας ποια μέρα πρέπει να παραγγείλετε το καθένα (ψωμί, λαχανικά και διάφορα είδη διατροφής), ώστε να τα παραλάβετε εγκαίρως στις γιορτές.

Αν ψωνίζετε εσείς προσωπικά, μοιράστε τις αγορές σας ώστε να μη χρειαστεί να φορτωθείτε σα γαϊδούρι με όλα τα ψώνια μαζί.

Αγοράστε λοιπόν τα λουκάνικα, το μπέικον και οποιαδήποτε άλλη γαρνιτούρα χρειαστείτε μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Δύο τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, αγοράστε την γαλοπούλα που έχετε ήδη παραγγείλει.

Το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα αφήστε τα για την προπαραμονή ή την Παραμονή των Χριστουγέννων. Επειδή οι πατάτες αποτελούν τη μεγαλύτερη σε βάρος προμήθεια για τις γιορτές, κάντε την αγορά τους τμηματικά, σε διαφορετικές μέρες μέσα στην εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να μην ταλαιπωρηθείτε από το φορτίο τους.

Αν κάνετε μόνοι τις προμήθειες, τόσο για κρασιά και ποτά, όσο και για αναψυκτικά, μην τ” αφήσετε για την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά κατανείμετε τα ψώνια τους σε όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, με σκοπό να είστε πλήρως εφοδιασμένοι από την αρχή της εβδομάδας των Χριστουγέννων.


Μαγειρέψτε εκ των προτέρων

Γλυκά. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες, μπορούν να ετοιμαστούν αρκετές μέρες πριν τα Χριστούγεννα αφού τρώγονται κρύα και διατηρούνται αρκετά.

Φαγητά: Διάφορες πίτες που μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη, και να ψηθούν στο χρόνο που θέλουμε. Ορισμένα συνοδευτικά και σαλάτες μπορούν επίσης να ετοιμαστούν μια δυο μέρες νωρίτερα.

Δουλειές για την Παραμονή

Προσπαθήστε να έχετε ολοκληρώσει τα ψώνια σας όσο γίνεται νωρίτερα, ώστε να μείνει ελεύθερος χρόνος για να πραγματοποιήσετε τις ακόλουθες προετοιμασίες.

Κάντε τη γέμιση, προετοιμάστε και γεμίστε το πουλερικό σας (αλλά μην προσθέσετε από τώρα τα λουκάνικα). Βάλτε το πουλερικό στο ταψί που θα το ψήσετε, σκεπάστε το για να μην είναι ακάλυπτο και την άλλη μέρα θα είναι έτοιμο για να το ψήσετε στο φούρνο.


Ετοιμάστε τα λουκάνικα για τη γέμιση του πουλερικού, κόψτε το μπέικον και κάντε όλη τη απαραίτητη προετοιμασία των λαχανικών (πλύσιμο, σούρωμα, κόψιμο).


Την ημέρα των Χριστουγέννων

Στόχος μας είναι ο προκαθορισμένος χρόνος του γεύματος. Αν όλα είναι έτοιμα στην ώρα τους, τότε η μαγείρισσα μπορεί να αισθανθεί βέβαιη και ευτυχής. Σχεδιάζουμε λοιπόν ένα προσεκτικό πρόγραμμα για να είναι το γεύμα έτοιμο στις 1,30 μ.μ., και το πετυχαίνουμε ως εξής:


8,45 π.μ. – Προθερμάνετε το φούρνο. Προσθέτουμε τα λουκάνικα στη γέμιση του πουλερικού (κοτόπουλο ή γαλοπούλα).


9 π.μ. – Τοποθετούμε το πουλερικό στο φούρνο, ραντίζοντας ανά μισάωρο. Βάζουμε το κρεμμύδι να μουλιάσει μέσα στο γάλα για τη σάλτσα ψωμιού.

10 π.μ. – Στρώνουμε το τραπέζι και ετοιμάζουμε τα κρασιά.


11 π.μ. – Βάζουμε τα εντόσθια να σιγοβράσουν για το ζωμό τους.


11,30 π.μ. – Βράζουμε τις πατάτες για 5 λεπτά.


12 το μεσημέρι. – Τοποθετούμε τις πατάτες γύρω από τη γαλοπούλα για να ροδίσουν.


12,50 μ.μ. – Προσθέτουμε τώρα το σέλινο από πάνω, αν αυτό είναι στις επιλογές.


1,5 μ.μ. – Βάζουμε τα λαχανάκια να βράσουν.


1,10 μ.μ. – Βάζουμε τις πίτες ή τις τάρτες να ζεσταθούν.


1,15 μ.μ. – Ψήνουμε στο γκριλ τα λουκάνικα και το μπέικον, γυρνώντας κάθε 5 λεπτά. Αν οι πατάτες καθυστερούν να μαγειρευτούν γύρω από το πουλερικό, συνεχίζουμε το ψήσιμό τους σ” ένα τηγάνι. Τελειώνουμε με το ζωμό και σερβίρουμε το κρέας και τα λαχανικά.



Βάλτε τα όλα σε τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου