Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

Oι τρεις εκκρεμότητες στο Υπουργείο Εργασίας για το 2015

Oι τρεις εκκρεμότητες στο Υπουργείο Εργασίας για το 2015


Το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό αποτέλεσε εκείνο το «μέτωπο» στο οποίο κόλλησαν προπαντός οι τελευταίες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας. Το ίδιο «μέτωπο» θα απασχολήσει σε κάθε περίπτωση το πολιτικό σύστημα και το 2015.



Από την πλευρά του, τρεις μεγάλες εκκρεμότητες έχει αφήσει για το Υπουργείο Εργασίας το 2015, ο κ. Γιάννης Βρούτσης:


1. Η ολοκλήρωση των διοικητικών ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων


2. Την κωδικοποίηση και απλοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας


3. Την αντιμετώπιση των «προνομιακών» αποκλίσεων από τα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.


Πιο αναλυτικά, ο κ. Βρούτσης έχει ως τώρα στο σχεδιασμό του εντάξει τις ακόλουθες δράσεις για το 2015:


- Την ολοκλήρωση των διοικητικών ενοποιήσεων με τις οποίες «θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας, θα επιτευχθούν ακόμη μεγαλύτερες εξοικονομήσεις και θα μπει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, καθώς μέσω του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων το 2015 η έκδοση και απονομή σύνταξης θα είναι πλέον ζήτημα λίγων ημερών», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του, η μεγαλύτερη διοικητική ενσωμάτωση στην οποία έχει ο Υπ. Εργασίας έχει καταλήξει αφορά εκείνης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης στο ΙΚΑ.


Ωστόσο, σε κάτι τέτοιο διαφωνεί απολύτως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, το ΠΑΣΟΚ αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΠΚ).


- Την ολοκλήρωση εντός του 2015 του έργου της κωδικοποίησης και απλοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας, η οποία « όχι μόνο θα αντιμετωπίσει το χαοτικό θεσμικό πλαίσιο των περίπου 8.000 νόμων και κανονιστικών διατάξεων που εκτείνονται σε 38.500 σελίδες, αλλά και θα φέρει στην επιφάνεια πλήθος αδικιών και στρεβλώσεων», σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπ. Εργασίας.


- Την «ειλικρινή και δίκαιη αντιμετώπιση του ζητήματος των προνομιακών αποκλίσεων από τα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης». Από την τελευταία έκθεση του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» , σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «ενδεικτικά, το τετράμηνο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2014, το ποσοστό των νέων συνταξιούχων γήρατος ηλικίας κάτω των 62 ετών είναι 76,33% για το Δημόσιο και 64,34% για το ΙΚΑ. Ειδικά, για τα ευγενή ταμεία που έχουν συγχωνευθεί στο ΙΚΑ (υπάλληλοι τραπεζών, ΔΕΚΟ, κλπ) το αντίστοιχο ποσοστό που βγαίνει στη σύνταξη κάτω από τα γενικά όρια ανέρχεται στο 91,96% του συνόλου!». Ο Υπουργός Εργασίας χαρακτηρίζει ως «πολυτέλεια» τις «προνομιακές αποκλίσεις από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης».


Πηγή:www.capital.gr



Oι τρεις εκκρεμότητες στο Υπουργείο Εργασίας για το 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου