Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Το ποδόσφαιρο «ξύπνησε» το μίσος Αλβανών και Σέρβων

Το ποδόσφαιρο «ξύπνησε» το μίσος Αλβανών και Σέρβων


Ο… χάρτης που «πέταξε» πάνω από το γήπεδο της Παρτιζάν και άναψε φωτιές απεικονίζει τη «Μεγάλη Αλβανία», πλαισιωμένη από τον Ισμαήλ Τζέμα και τον πολέμαρχο Ισα Μπόλοτιν, που το 1912 είχαν πρώτοι υψώ


Τα Βαλκάνια στα ποδοσφαιρικά γήπεδα αναστενάζουν! Εκεί όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αποδεικνύουν ότι, πρακτικά, έχουν γραμμένες στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις όποιες πολιτικές συμφωνίες και τους διπλωματικούς συμβιβασμούς. Εκεί όπου, με την πρώτη ευκαιρία, αποδεικνύεται ότι τα εθνικιστικά μίση όχι απλώς δεν έχουν πεθάνει ή αμβλυνθεί, αλλά παραμένουν ζωντανά και είναι έτοιμα να εκραγούν ανά πάσα στιγμή. Εκεί όπου υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες για να δημιουργηθεί ο σπινθήρας ο οποίος στη συνέχεια θα ανάψει φωτιές σε δρόμους, πλατείες και πολιτικά επιτελεία.


Ο… ΑΔΕΛΦΟΣ

Μετά τα όσα συνέβησαν στον προχθεσινό ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στις εθνικές ομάδες της Σερβίας και της Αλβανίας, στο γήπεδο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι, ελάχιστοι μπορούν να διατηρούν αμφιβολίες. Όσα δε ακολούθησαν και, πιθανότατα, θα ακολουθήσουν εκτός γηπέδου, τα πρωτοσέλιδα και τα σχόλια στα ΜΜΕ των δύο χωρών, καθώς και οι πολιτικές αντιδράσεις, αποδεικνύουν το αληθές των παραπάνω επισημάνσεων. Καθώς δε είχαν προηγηθεί τα θλιβερά (αν και μικρότερης έκτασης) επεισόδια και σε άλλο αγώνα που διεξήχθη στο Βουκουρέστι την προηγούμενη μέρα, ανάμεσα σε Ούγγρους και Ρουμάνους φιλάθλους, αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις…


Πάντως, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, που έκανε λόγο για «πολιτική προβοκάτσια», κάθε άλλο παρά πέφτει έξω. Άλλωστε, η απουσία Αλβανών φιλάθλων από τον συγκεκριμένο αγώνα (υπήρχε σχετική απαγόρευση) δεν αφήνει πολλά περιθώρια ερμηνειών όσον αφορά τον χειριστή του τηλεκατευθυνόμενου ιπτάμενου αντικειμένου πάνω στο οποίο ήταν δεμένη η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» και έκανε την εμφάνισή του πάνω από το γήπεδο, ενώ ο αγώνας βρισκόταν σε εξέλιξη. Ακόμη κι αν όντως δεν εμπλέκεται ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού, Όλσι Ράμα -καθόταν στις θέσεις των επισήμων, εκεί που φέρεται να βρέθηκε το χειριστήριο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί προσωρινά από την αστυνομία, αλλά να αφεθεί ελεύθερος «ελλείψει στοιχείων»…- είναι προφανές ότι ο «δράστης» ήταν πολύ τολμηρός για να μην είναι βαλτός.


Η ουσία είναι ότι μετά τα γρονθοκοπήματα ανάμεσα στους παίκτες και την είσοδο των οργισμένων Σέρβων φιλάθλων, που οδήγησαν στη διακοπή του αγώνα, η συνέχεια δόθηκε σε άλλο επίπεδο. Κατά την επιστροφή της αλβανικής αποστολής στα Τίρανα, χιλιάδες φίλαθλοι τους ανέμεναν στο αεροδρόμιο για να τους αποθεώσουν, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Ο δε πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε, μέσω Facebook, «περήφανος για τους ερυθρόμαυρους (…) και λύπη για τους γείτονες που ξεφτιλίστηκαν».


Παραλήρημα επικράτησε όμως και στην Πρίστινα, όταν χιλιάδες Αλβανοί Κοσοβάροι που παρακολουθούσαν τον αγώνα ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς όταν η σημαία της μητέρας-πατρίδας ανέμισε στο κέντρο της σερβικής πρωτεύουσας και έγινε αφορμή για να διακοπεί ο αγώνας. Πλέον, η προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου επίσκεψη του Ράμα στο Βελιγράδι -η πρώτη ηγέτη της Αλβανίας μετά τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο- αποκτά άλλη διάσταση. Αν, φυσικά, πραγματοποιηθεί…


«Εισβολή» στη Δερβιτσάνη


Κομβόι αυτοκινήτων που προερχόταν από το Λαζαράτι «εισέβαλε» χθες στο χωριό Δερβιτσάνη, απειλώντας τους κατοίκους με συνθήματα όπως «Θα σας κάψουμε Χριστιανοί!». Σύμφωνα με τον ιστότοπο himara.gr, υπήρξαν συμπλοκές με κατοίκους του χωριού και τραυματισμοί, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί -πιθανότατα στον αέρα, για εκφοβισμό.


Σχόλιο Ευάγγ. Βενιζέλου


Βέβαιος «ότι οι κυβερνήσεις και των δύο γειτονικών και φίλων χωρών όχι απλώς θα αποδοκιμάσουν τα γεγονότα αυτά, αλλά θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία, προκειμένου με δηλώσεις και με πράξεις να δώσουν ισχυρή την αίσθηση περιφερειακής σταθερότητας, σεβασμού των υφισταμένων συνόρων και κοινής ευρωπαϊκής προοπτικής», δήλωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.


Αποδοκιμασία από Βρυξέλλες


Για «προκλητική ενέργεια» έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι «οι σερβικές αρχές αντιμετώπισαν την κατάσταση με επαγγελματισμό». «Πιστεύουμε ότι η πολιτική δεν πρέπει να ασκείται με προκλήσεις στα στάδια και υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα τη σημασία (…) της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού Ράμα», κατέληξε.


Επίθεση Νίκολιτς στην Αλβανία


«Μετά την επίθεση στην εδραίωση φιλίας μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, είναι φανερό ότι η Αλβανία θα χρειαστεί δεκαετίες, αν όχι αιώνες να γίνει φυσιολογική χώρα, χωρίς μίσος προς τους Σέρβους», σχολίασε ο (εθνικιστής) πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς.


Του Γιώργου Παυλόπουλου


imerisia.gr



Το ποδόσφαιρο «ξύπνησε» το μίσος Αλβανών και Σέρβων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου