Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Κλινήρης ο Ν. Αναστασιάδης - Στη θέση του ο Α. Σαμαράς

Κλινήρης ο Ν. Αναστασιάδης – Στη θέση του ο Α. Σαμαράς


Παρατεταμένη ρινορραγία λόγω υπέρτασης υπέστη ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και εισήχθη σε νοσοκομείο των Βρυξελλών. Στη συνέχεια πήρε εξιτήριο αφού του χορηγήθηκε ιατρική και φαρμακευτική αγωγή. Με οδηγίες των ιατρών αποφασίστηκε να παραμείνει για τις επόμενες 48 ώρες κλινήρης στο ξενοδοχείο του.


Έτσι, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, αποφασίστηκε πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θα εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.



«Ο Πρόεδρος είναι καλά στην υγεία του και βρίσκεται στο ξενοδοχείο», έσπευσε να καθησυχάσει νωρίτερα τους πολίτες Νίκος Χριστοδουλίδης.



Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε ήδη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιόζεφ Ντολ, τους οποίους ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας του και για την αδυναμία του να παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε σε λεπτομέρεια προς τους δύο συνομιλητές του τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την πρόσφατη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.


Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Ανασταδιάδης αναμενόταν να καταγγείλει σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την τουρκική προκλητικότητα.


Ερωτηματικά για την συντριβή του κυπριακού αεροσκάφους


Την ίδια ώρα, εντός των ορίων της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros».


Eν τω μεταξύ, ερωτηματικά προκαλούν τα συντρίμμια εκπαιδευτικού αεροσκάφους που βρέθηκαν σε χώρο εντός της περιοχής που έχει δεσμεύσει παρανόμως η Τουρκία για έρευνες. Το κυπριακό αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ χθες βράδυ και τελικά τα συντρίμμια του εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή, 40 ναυτικά μίλια μακριά από τη Λάρνακα.


Πάντως σήμερα εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο ατόμων που επέβαιναν στο δικινητήριο αεροσκάφος, όπως ανακοίνωσαν οι κυπριακές Αρχές. Πρόκειται για τον Κύπριο Αυγουστίνο Αυγουστή, 54 χρόνων και τον Λιβανέζο Τζιορτζ Οπέκι, 54 χρόνων.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Συγκοινωνιών, το δικινητήριο αεροσκάφος είχε χαθεί από τα ραντάρ, ενώ πετούσε από το αεροδρόμιο Πάφου προς τη Βηρυτό με δύο επιβαίνοντες αφού λίγο προηγουμένως είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για βλάβη στη μηχανή το αεροσκάφους και στη συνέχεια άλλο μήνυμα ότι η μηχανή λειτουργούσε κανονικά.


Νέα δήλωση από State Department


Πάντως η εκπρόσωπος του State Department επανέλαβε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της δικής της ΑΟΖ». Ωστόσο δεν θέλησε να σχολιάσει τις τουρκικές ενέργειες ούτε και τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, Α. Davutoglu, o oποίος αμφισβήτησε την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και έθεσε το δίλημμα «ή επιτρέπετε στην Τουρκία να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες ή να προχωρήσουμε σε λύση δύο κρατών».


To δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ αναγνωρίζει και το Βερολίνο


Το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της (ΑΟΖ) αναγνωρίζει το Βερολίνο και τονίζει ότι αναμένει από την Τουρκία τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.


«Αναγνωρίζουμε τα κυπριακά δικαιώματα να ερευνά και να εκμεταλλεύεται (ενν. η Κύπρος) τους φυσικούς της πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αναμένουμε η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, εκφράζοντας ακόμη λύπη «για το ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος έχουν αυτή τη στιγμή διακοπεί». Ο ίδιος εκπρόσωπος επισήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις είναι προς όφελος και των δύο πλευρών και πρέπει να συνεχιστούν το συντομότερο δυνατό».


«Βλέπουμε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία επίσης έναν αποτελεσματικό τρόπο προκειμένου να υπάρξει θετική επίδραση στην εξέλιξή τους (ενν. των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό). Ειδικά σε έναν δομημένο διάλογο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας στο πλαίσιο των διαπραγματευτικών κεφαλαίων για θέματα Κράτους Δικαίου, Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, βλέπουμε αμοιβαίο συμφέρον. Γι΄ αυτό και κατά βάση προσπαθούμε για το άνοιγμα περαιτέρω κεφαλαίων» κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.



Πηγή:www.capital.gr



Κλινήρης ο Ν. Αναστασιάδης - Στη θέση του ο Α. Σαμαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου