Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

«Συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία του ΙΚΑ Αριδαίας μέχρι την επανεξέταση του θέματος»

«Συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία του ΙΚΑ Αριδαίας μέχρι την επανεξέταση του θέματος»


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ; ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ;


Ένα μεγάλο κουβάρι που μπλέχτηκε, ξεμπλέχτηκε… ξανατυλίχτηκε… αυτό είδαμε να συμβαίνει τις προηγούμενες μέρες με την υπόθεση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ της Αριδαίας.


Από μέρα σε μέρα ή από ώρα σε ώρα ο κάθε αρμόδιος ή αναρμόδιος, ο κάθε βουλευτής και υπουργός έβγαζε ανακοινώσεις για το αν κλείνει ή παραμένει. Δεσμεύσεις και υποσχέσεις, εξελίξεις θετικές ή αρνητικές.

Όταν παραβρέθηκε στο νομό προ ημερών, ο υποδιοικητής του Οργανισμού Διονύσιος Πατσούρης σε συνέντευξη που παραχώρησε τόνισε ότι το υποκατάστημα του ΙΚΑ Αριδαίας δεν θα λειτουργεί με το νέο οργανόγραμμα του ΕΤΑΜ-ΙΚΑ και στη θέση του θα ιδρυθεί Γραφείο Κοινωνικής Ασφάλισης όπως υπάρχει και στη Σκύδρα.

Το θέμα βέβαια δεν προέκυψε το τελευταίο χρονικό διάστημα, αλλά ήδη για όσους θυμούνται το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας, στην τακτική του συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου 2012, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το Νέο Οργανωτικό Μοντέλο του Ιδρύματος στην οποία, μεταξύ άλλων, προτείνεται η κατάργηση του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Αριδαίας αντέδρασε- ας πούμε- και κατέθεσε ψήφισμα, τονίζοντας ότι «το εν λόγω Υποκατάστημα είναι το μοναδικό σε όλη την έκταση του Δήμου Αλμωπίας. Ο Δήμος μας απλώνεται σε έκταση 981 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι ένας από τους λίγους παραμεθόριους καλλικρατικούς Δήμους, με μεγάλο πληθυσμό, που ανέρχεται στους 29.354 κατοίκους… Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ στο Δήμο Αλμωπίας ανέρχεται σε 6.500-7.000 πρόσωπα…».

Πριν δύο εβδομάδες ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Αλμωπίας Γιάννης Σηφάκης εξέδωσε επιστολή κάνοντας λόγο για απαράδεκτη απόφαση απομάκρυνσης του ΙΚΑ Αριδαίας, υποστηρίζοντας πως: «Η μοιρολατρία και η παθητική αποδοχή των πάντων έχουν υποβαθμίσει και υποβαθμίζουν συνεχώς την περιοχή. Απαιτείται η αντίσταση των πολιτών, των φορέων και του Δήμου Αλμωπίας στην απομάκρυνση του υποκαταστήματος του ΙΚΑ. Σαν πρώτο βήμα απαιτείται να διεκδικηθεί να αναβληθεί η όποια απόφαση τουλάχιστον μέχρι να μηχανογραφηθούν οι υπηρεσίες που απευθύνονται στους υλοτόμους, για να κερδηθεί χρόνος καθόσον αυτή η απόφαση ενεργοποιείται τώρα (μετά δύο χρόνια) προφανώς γιατί προσπαθούν να κλείσουν εκκρεμότητες μπροστά στις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις που πιθανότατα δεν θα τους ευνοούν. Μόνο με χλιαρά ψηφίσματα και εκκλήσεις προς τους βουλευτές (οι οποίοι άλλα ψηφίζουν στην Αθήνα και άλλα λένε στην Πέλλα) και με αόριστες αντιδράσεις για το θεαθήναι δεν μπορεί να λυθεί τίποτα. Και σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν απόφαση για ουσιαστική διεκδίκηση. Τώρα να αποφασίσουμε όλοι μαζί την διεκδίκηση της ακύρωσης των αποφάσεων καταστροφής της Αλμωπίας και ταλαιπωρίας των πολιτών της. Όχι με μισόλογα και ηττοπάθειες. Με πίστη στην δύναμη της ενότητας ενάντια στις πολιτικές της καταστροφής. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Στη συνέχεια, είδαμε άλλη μία ανακοίνωση, αυτή τη φορά από τον Δήμαρχο Αλμωπίας Δ. Μπίνο στην οποία ευχαριστούσε τον κ. Καρασμάνη για την παρέμβαση του στο ζήτημα: «Χαιρετίζω την άμεση αντίδραση του συντοπίτη μας Υπουργού Γιώργου Καρασμάνη, ο οποίος επικοινώνησε με τον Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και έλαβε τη δέσμευση ότι θα επανεξεταστεί η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του ΙΚΑ Αριδαίας. Εμείς, σύσσωμη η Δημοτική Αρχή της Αλμωπίας, που εκπροσωπούμε το σύνολο των συμπολιτών μας, δεν ζητούμε απλά να επανεξεταστεί το θέμα, αλλά να μην υπάρξει καμία απολύτως απόφαση για απομάκρυνση ή υποβάθμιση του υποκαταστήματος ΙΚΑ Αριδαίας και καμίας άλλης υπηρεσίας. Δεν θα ανεχτούμε πρακτικές οι οποίες βάζουν σε μεγάλη ταλαιπωρία τους πολίτες και οδηγούν στην υποβάθμιση του ακριτικού τόπου μας. Ο εμπαιγμός των κατοίκων της Αλμωπίας πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα…».


Ο κ. Καρασμάνης λοιπόν, επικοινώνησε με τον Διοικητή Ροβέρτο Σπυρόπουλο, στον οποίο εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του προς τον συγκεκριμένο σχεδιασμό. Η απάντηση; Ο Διοικητής του ΙΚΑ, δεσμεύτηκε ότι ειδικά για την περίπτωση του Υποκαταστήματος της Αριδαίας θα επανεξετάσει τον αρχικό σχεδιασμό για αναστολή της λειτουργίας του!

Και ο Δ. Τζαμτζής επικοινώνησε με τον διοικητή του ΙΚΑ και του δήλωσε: «Θα παραμείνει και θα συνεχίσει τη λειτουργία του το ΙΚΑ της Αριδαίας».

Μια μέρα μετά τις διαβεβαιώσεις Υπουργού και βουλευτών της ΝΔ για αλλαγή της απόφασης απομάκρυνσης όμως, το ΙΚΑ έστειλε το έγγραφο για την διαδικασία του κλεισίματος!

Φορείς και πολίτες της περιοχής δηλώνουν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας αντί αναίτιες ευχαριστίες του κ. Δημάρχου προς Υπουργούς που επί των ημερών τους, έχει υποβαθμιστεί η Αλμωπία και η Αριδαία σε μεγάλο χωριό.

Ο κ. Σηφάκης εκ νέου ζήτησε «Να γίνει κατεπείγουσα κοινή συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου και Επιτροπής Διαβούλευσης για να καθοριστούν οι απόλυτα αναγκαίες αγωνιστικές ενέργειες πριν και αυτή η δομή ανήκει στον παρελθόν».

Τελευταία εξέλιξη

«Συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία του ΙΚΑ Αριδαίας μέχρι την επανεξέταση του θέματος». Αυτός είναι ο τίτλος του δελτίου τύπου που έστειλε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, ο κ. Καρασμάνης, σημειώνοντας ότι:

«Επειδή, μετά την πρώτη επικοινωνία προ εβδομάδος του Υπουργού με τον Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο και την κατηγορηματική δέσμευσή του ότι η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του Υποκαταστήματος Αριδαίας θα επανεξεταστεί, εστάλη από τις διοικητικές υπηρεσίες έγγραφο που ζητεί να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αναστολής, ο Γιώργος Καρασμάνης επικοινώνησε εκ νέου τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου με τον Διοικητή.

Πριν καν ο Υπουργός θέσει το ζήτημα, ο κ. Σπυρόπουλος έσπευσε να επαναβεβαιώσει ότι η αρχική δέσμευση του για επανεξέταση του θέματος, ειδικά για το ΙΚΑ Αριδαίας, ισχύει απόλυτα και, ότι ως εκ τούτου, το Υποκατάστημα συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα χωρίς να ληφθεί υπόψη το έγγραφο.

Τώρα κατά πόσο είναι θετικό αυτό, θα δείξει… Αν δηλαδή γίνει άμεσα η… επανεξέταση- ούτε βρέφους με ίωση να ‘ταν- και βγει απόφασης λουκέτου τι θα έχουν να πουν όλοι αυτοί οι κύριοι στους πολίτες;

Λέγαμε αλήθεια; Λειτούργησε… απρόσκοπτα για ακόμη ένα μήνα;;;

Χ.Π.



«Συνεχίζεται απρόσκοπτα η λειτουργία του ΙΚΑ Αριδαίας μέχρι την επανεξέταση του θέματος»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου